HOME

NEWS

ABOUT

WORKS

CONTACT

Copyright © 2020 KOMPAS

003  SETAGAYA HOUSE RENOVATION

 

PROJECT : House Renovation                     CONSTRUCTION : Kogazo

STATUS : Completed (2019)                        LANDSCAPE : Onshitsu

LOCATION : Tokyo, Japan                             PHOTOGRAPHY : Yasushi Ichikawa

AREA : approx. 100sqm

CLIENTS : Private

 

 This is the renovation project of the clients’ duplex residence above their dental practice at ground floor within the 3 storeys of the steel structure building built 18 years ago. The three main purposes of the renovation are 1. Improvement of planning originally designed for 2 generation families to fit to a family of three, 2. Improvement of environmental quality of where hot in summer and cold in winter, as well as dark during the daytime, 3. Improvement of spatial quality of current kitsch finishes.

 Exposing existing timber or concrete structure is a sort of common approaches of renovation projects, however it was difficult for this case because of fireproof-coated steel structure and required extra inner-insulation. Key design challenges of interior finishes were how to find convincing logic behind and how to create diversity and depth of layers into a single room.

 Existing residence originally planned for one family per floor with the same facilities at each were rearranged so that the 2nd floor to be public with living & dining space and the 3rd floor to be private with bedroom and bathrooms. Due to the limited budget, the existing layout of the private area was remained as much as possible. Existing partition walls and ceilings on the main floor were demolished in order to utilize large and generous volume for a single room of living & dining with some downstands and beam cover containing existing beams, lighting and equipment.

 Each floor about 80sqm contains 3 tiny balconies and many random windows as per room divisions, although the most of them were always closed by curtains because of the noisy front road and closely built neighbouring buildings, which made the living space dark even during the daytime. Existing unused kitchen located in the middle of the 3rd floor was demolished to be an atrium connecting two floors with operable top light above, which allows natural light into the darkest part of the building as well as natural ventilation for the overall residence by chimney affects.

 Then according to the mostly unpleasant surrounding environment, existing façade openings were re-evaluated and selected. Only balcony with relatively better environment was expanded by demolishing unused bathroom to use it comfortably with a large new window connected to living room, and the rest of unused windows were closed with insulation to avoid heat loss except for ventilation uses or integrated into built-in furniture which moderates the overall appearances as well as controlling the distance to the external environments.

 Functional built-in furniture such as kitchen, desk, bench and shelves are distributed along the perimeter walls together with functional finish materials such as carbonized cork for insulation assigned to specific location, which allows to keep the central space empty as well as to characterize each part of walls uniquely to create diversity of places. Besides, materiality transitions in section as well from dark tone of the lower part to blighter tone of the upper part ending up with the white atrium. Combining the diversity in plan and in section together with natural light, the simple single room is intended to be abundant with variety of haptic-ness and depth of layering.

 This space is hoped to be aging nicely accumulating richness with clients’ lives, where they can feel nature while gathering around the large island kitchen.

 

1階で歯科医院を営む施主家族が暮らす、元々二世帯住宅だった築18年鉄骨造3階建ての店舗併用住宅の住居部分の改修計画です。3人家族の暮らしと不相応な二世帯住宅の間取りの改善、夏暑く冬寒く昼間から暗いという環境の改善、量販住宅的な空間の質の改善、という3つが改修の主目的でした。

 

リノベーションで木造やRCの既存躯体を露出して活かす手法は一般的ですが、耐火被覆で露出できない鉄骨造かつ内断熱を追加する必要により全面に内装を施さなければいけない状況の中で、どうやって単なる張りぼてでなく各内装に必然性を持たせられるのか、また、ワンルームという間取り内にどれだけ多様性や奥行きを共存させるかが内装における課題となりました。

 

まず、2・3階それぞれが家族用に計画された既存に対し、2階をパブリックな場としてのリビングダイニング、3階を寝室などのプライベートな場として使い分けることとし、予算の都合上プライベート側はなるべく既存を利用することとしました。主要空間の2階は間仕切りや吊天井をなくし、既存の梁を隠しつつ設備や照明を内包する梁型や垂れ壁で緩やかに仕切りながらもなるべくおおらかで気積の大きなワンルームを確保しました。

 

80㎡ほどの各階ごとに小さなバルコニー3つと各部屋にばらまかれた窓で外周に開口部は豊富でしたが、煩い前面道路と近接した隣地建物によってほとんど使われず閉じられており、間仕切りの多さも相まって昼間から暗い状態でした。そこで3階中央で物置と化していたキッチンを撤去して2・3階をつなぐ吹き抜けにしてその上部にトップライトを配すことで、最も暗かった中央部に自然光を取り入れ、住居全体への煙突効果での自然換気も可能にしました。

 

そして既存開口部は外周部の環境に応じて取捨選択を行いました。唯一角で開けたバルコニーは不要な浴室跡を使って拡張してリビングと大きくつなぎ、他の使われていない開口部は換気等に必要な箇所以外は熱の逃げを防ぐように断熱材で閉じたり、造作家具と組み合わせることで見た目の統一を図りながら外部との距離をコントロールできるようにしました。

 

外壁沿いにキッチン・デスク・ベンチ・棚などの機能を散りばめ、断熱材の炭化コルクなどの特性を持つ内装材を場所に応じて用いることで、中央は空っぽながら各面ごとが個性を持ち、ワンルームながら場所ごとに変化をもたらしています。落ち着いた色調の下層部から明るい色調の上層部を経て真っ白な吹き抜け空間へと断面方向にも素材感の変化を与え、平面方向と断面方向での多様性の掛け合わせに自然光が加わることで、奥行きと変化のある豊かなワンルームにできるのではないかと考えました。

 

大きなアイランドキッチンを囲みながら自然の移ろいを感じ、人々の暮らしと共に時間を重ねて深みを増す空間になることを祈っています。